second blog

Thursday, September 24, 2009

Eid 1430.

mesti korang bajet aku nak cerita pasal hari raya aku kan ?

oh tak.

aku malas nak cerita. kalau nak tau , boleh lah singgah blog ayu , lynn dan mean.

aku cuma nak describe tentang RAYA dari sudut aku.

bagi aku , raya ni macam hari berkumpul semua keluarga. berkumpul maksud aku , bukan berkumpul tengahari hari raya. tapi berkumpul dari malam raya lagi. sama-sama mengemas rumah , sama-sama masak rendang , bakar lemang , kacau dodol malah main mercun.

bila pagi raya , bangon pagi , pastu rebut-rebut nak masok bilik mandi. riuh. bila nak pergi sembahyang sunat raya , pergi ramai-ramai. meriah berbaju melayu. fuh. mesti best gilaaa.

malang bagi aku , aku tak dapat merasa semua tu.

sebab aku takde kampung. takde bakar lemang , takde kacau dodol , takde jugak lah main mercun. haihh.

kalau berkumpul pon , petang baru dapat berkumpul. mood raya kadang dah takde. sebab bila petang dah mengantok. kan ?

aku paling suka betul cara saudara mara aku beraya di singapore. tiap-tiap first hari raya , mesti berkumpul dekat rumah moyang aku. semua pasti datang berkumpul. yang paling best , kawan-kawan baik dorang akan jugak datang tiap tiap tahun. lepak dari pagi sampailah kemalam. gila kool. meriah je. fuh fuh.

mintak-mintak bila aku dah berkeluarga , ayu dah berkeluarga , dada dah berkeluarga , hezry dah berkeluarga , dorang semua akan tetap balik rumah umi dengan abah bila malam raya. aku tau kena bergilir , tapi biarlah dua tahun sekali ada berkumpul. amiiiinn.

haaa itulah dia maksud raya bagi aku.

bagi korang macam mana pulak ? mesti macam ni kan :

3 comments:

Along said...

seb baek takde yang mati lemas bernafas dalam plastik.

T___T

Lubby said...

rasa nak lempang sorang2 akibat tiada emosi yang dtunjukkan.
dan ouhhh dalam plastik tu mana ley mati :p

Wanie Si Gemok said...

eh mana nak tahu la dpt dtg ke x.. hish bdk ni. tahu la dpt duit raye haha ( sila lihat di chat box )