second blog

Sunday, March 28, 2010

pejalan kaki tu bukan hina

hari ini aku nak menyedarkan masyarakat. tentang kehidupan sebagai pejalan kaki. atau lebih kool bahasanya dalam english , pedestrian.
pedestrian dalam wikipedia bermaksud seseorang yang bergerak menggunakan kaki , sama ada berjalan atau berlari. dalam sesetengah komuniti , ada juga pedestrian yang menggunakan kasut roda , papan luncur dan juga basikal.
umum mengetahui bahawa aku baru pulang dari frankfurt , jerman. umum juga mengetahui bahawa aku juga pernah ke sydney dan brisbane , australia. juga ke istanbul , turkey. serta london dan manchester , england.
tetapi umum tidak mengetahui , bahawa di setiap bandar tersebut , sistem jalan raya mereka sangat amat jauh lebih hebat jika mahu dibandingkan dengan malaysia.
bukan aku mahu katakan yang sistem jalan raya di malaysia ini tidak bagus , tidak. cuma pada aku , sistem di negara kita ini tidak cukup hebat untuk mengagumkan pelancong asing. dan juga tidak cukup hebat untuk membuat para pejalan kaki merasa selamat.
mungkin ramai yang akan kata bahawa bandar mereka bandar maju. lebih maju dari kuala lumpur. tapi anda harus berfikiran dua kali. kerana kebanyakkan bandar yang penulis sebutkan sebentar tadi bukan merupakan ibu negara , negara masing-masing.
sebagai contoh , sydney dan melbourne bukanlah ibu negara australia. frankfurt bukanlah ibu negara jerman. dan manchester bukanlah ibu negara united kingdom.
tetapi masih , sistem jalan raya mereka membuatkan para pejalan kaki untuk rasa lebih selamat. sangat selamat.
bukan pihak kerajaan sahaja yang berperanan untuk mengubah sistem ini. tetapi ianya merupakan tanggungjawab masyarakat bersama. para pengguna jalan raya selain daripada pejalan kaki hendaklah menyedari tentang kewujudan para pejalan kaki ini.
sebagai contoh , lintasan zebra. pengguna jalan raya di malaysia , terutamanya pengguna kereta mewah dan juga yang ala-ala berlagak sombong , juga pemandu kereta berkuasa tinggi , kebanyakkan mereka langsung tidak hormat kepada lintasan zebra ini.
peraturan mengatakan bahawa kenderaan sepatutnya berhenti ketika melalui kawasan lintasan zebra jika ada pejalan kaki yang ingin melintas. tetapi malangnya di negara malaysia ini , para pengguna jalan raya lebih kearah untuk lebih memandu lebih laju jika ternampak ada pejalan kaki yang ingin melintas di lintasan zebra.
perkara ini tidak berlaku di negara-negara luar. yang mana lampu hijau untuk pejalan kaki selalunya adalah lebih pendek jangka masanya. tetapi para pengguna lain amat menghormati pejalan kaki dengan memberi laluan kepada pejalan kaki.
begitu juga dengan sistem pengangkutan awam untuk para pedestrian. boleh dikatakan sistem pengangkutan awam di malaysia masih lagi ditahap lemah walaupun dengan adanya LRT , KTM Komuter , Rapid KL , Monorel dan sebagainya.
di negara maju yang lain , kekerapan pengangkutan awam adalah sangat kerap. dan selalunya mempatuhi masa. tidak seperti di malaysia yang selalunya KTM Komuter akan lambat sekurang-kurangnya 10 minit dari jadual asal.
begitu juga bas yang sememangnya akan lambat dan selalunya juga akan penuh.
penulis mengambil contoh di frankfurt , kekerapan tren bandaraya yang dipanggil Tram adalah 5 minit sekali. dah Tram tersebut tidak pernah lewat untuk sampai di stesen seterusnya. maka lebih ramai penduduk setempat yang menggunakan pengangkutan awam daripada memandu kereta. dengan ini , keselamatan pejalan kaki akan lebih terjamin.
di london , sistem bawah tanah yang dipanggil Underground , sangat efektif. memang di akui , malaysia memang belum patut dibandingkan dengan united kingdom. tetapi jika mentaliti masyarakat malaysia sendiri belum mahu berubah , rasanya kita patot lupakan hasrat untuk menjadi negara maju.
faktor cuaca juga sangat mempengaruhi pejalan kaki. ramai yang tidak sanggup untuk berpanas untuk berjalan kaki di sekitar kuala lumpur. mahu pun johor bahru. dan juga pulau pinang. tetapi kita perlu ingat , negara-negara lain tidak selalunya sejuk juga. ada kalanya musim panas tak ingat neraka mencarut.
jadi rasanya , untuk menjadikan malaysia sebagai sebuah negara yang maju , kita memerlukan mentaliti malaysia yang lebih efektif dari segala aspek. walaupun hanya sekadar aspek sistem jalan raya dan juga walaupun kita pergi bekerja sebagai pejalan kaki.
barulah boleh jadi maju !
eh ada kena mengena ke maju dengan jalan kaki ?

Friday, March 26, 2010

anonymous memang bangsat.

selamat khamis malam jumaat. psst psst.
aku sebenarnya ada benda yang aku nak tulis. dia duk dalam kepala aku ni dah 3-4 hari dah. tapi bila tiba masa aku dah banyak masa terluang depan laptop , aku jadi lupa apa nak aku tulis. semuanya mesti sebab selalu minum air dalam gelas ada semut ni.
seminggu dua ni aku dapat tengok banyak betul gangguan dari anonymous dekat internet. ramai juga kawan-kawan aku diserang bagai. zaman dulu-dulu banyak serangan anonymous ni dekat blogger. contoh terbesar yang pernah kena serangan anonymous ni adalah aku sendiri.
sekarang apa yang aku nampak , serangan anonymous ni makin menjadi-jadi dengan terciptanya formspring.me. ramai betul yang mengambil kesempatan untuk menjadi pesalah pesalah anonymous. gila depa ni , dah takdak kerja lain dah nak buat. duk sembunyi identiti diri , pastu duk buat lahanat dekat orang lain.
anonymous , atau lebih dikenali sebagai anon menerusi tulisan keyboard kak fynn , memang sangat menjengkelkan. tak kira kalau dia orang ni berhubung untuk sesuatu pujian atau sesuatu kritikan.
contoh kalau dia orang duk puji kau handsome , kau cantik , kau kurus , kau gemuk. kita tak tahu sama ada dia ni betul ke puji kita , atau dia saja perli kita. lebih menyakitkan hati , kita tak tahu sama ada kita dipermainkan , atau betul-betul kita ni ada secret admirer.
contoh dua , bila kalau dia betul-betul menghentam kita. pasti kita tertanya-tanya dalam hati , siapa yang cukup bagos sangat nak kutuk orang lain ni kan ?
pada aku dari pandangan peribadi , anonymous ni sangatlah tidak kool. tak berani. nak duk hentam orang , tapi sembunyi. tak berani nak tunjuk muka. tak aci rasanya kalau kau boleh hentam orang , tapi orang tak boleh nak hentam kau balik. kau willing to give , tapi kau unwilling to take.
satu nasihat aku yang banyak kali dah kena serang dengan anonymous ni , bila kau orang dah baca apa yang dia orang tulis dekat kau , kau jangan baca dua kali. publish je terus. lepas tu elak retina mata dari bertindak ke arah situ lagi. buat bodoh saja macam tak ada benda berlaku.
anonymous ni tak lama punya dia ganggu hidup orang. lama-lama dia bosan. sebab nanti satu hari dia akan terfikir yang dia tengah kumpul dosa semata. kau orang relaks saja. tak ada hal lah !
kamon la , dalam dunia ni , tak ada orang pon yang tak ada orang benci. hari tu hzrh [nama dia ni kau orang kena panggil hzrh. pandai pandai lah kau orang sebut] ada bagi tau aku , yang dila raden pernah cakap dekat blog dia , 'sedangkan tuhan ada orang tak suka , inikan kita manusia biasa'.
aku tak perlu fikir lama bila dengan ayat tu. aku terus dapat tangkap.
kau kena ingat jugak , yang dalam banyak-banyak manusia dalam dunia ni , pasti ada yang sangat minat pada kau secara jujur. pasti ada. dari kau cuba sedaya upaya untuk puaskan hati haters kau , baik kau puaskan hati diri kau sendiri , kawan-kawan sekeliling kau , keluarga kau dan peminat-peminat kau.
haters tu biar dia menghadap tuhan tak lama lagi. nanti dia sendiri sedar.
satu benda kau perlu ingat , sedangkan mawi yang orang agung-agungkan tu akhirnya orang kutuk-kutuk , tak mungkin satu hari kau yang orang selalunya rendah-rendahkan tak lama lagi orang akan agung-agungkan pulak !
just in case kau orang nak jadi anonymous tanya soalan merepek : http://formspring.me/elmi

Tuesday, March 23, 2010

all the way from frankfurt

sikit pon aku tak rindu malaysia. sini sejuk gila. awek awek jerman semua macam model. banyak strip club. ala tapi bukan aku masok pon. lalu je. hahahaha

Saturday, March 20, 2010

parti pantai.

where are they now ?

ini cerita tahun lepas. cerita pasal parti pantai ala afrika yang kita-kita buat.

mana mereka sekarang ?

aku mulakan dengan yang paling tua , jeju. aku tak tau dia dekat mana. masih di melaka agaknya. sudah enam bulan aku tidak bertegur sapa dengan dia. kali terakhir , raya. konflik sesama manusia.
kedua , ming. dia bekerja di shah alam sekarang. makin hebat dalam bidang fotografi. berkawan dengan orang-orang hebat seperti fad manaf dan lain-lain. rajin dia ni call aku kadang-kadang bertanya kabar. dan hadiah dari itali masih aku belum dapat lagi.
amy , sedang bahagia amat dengan pjoe. bergiat aktif dalam facebook yang dia buat semasa pulang dari parti pantai ini. kalau tidak , beliau bertegas untuk tidak membuat akaun facebook. kali terakhir berjumpa , masa rantai art idealist tempoh hari.
ikma , aku tak tau dia dekat mana buat apa. tapi rasanya badan makin mantap kot. last jumpa masa malaysia menang pingat emas bola sepak sukan sea dekat restoran thai.
aiman salak , dia sekarang mungkin sedang berusaha untuk membuat iklan untuk projek semester dia. kali terakhir berhubung di pop chat facebook sebulan dua yang lepas.
wany abdah , sekarang dia sekampus dengan aku. kadang terserempak. tapi belum pernah terserempak yang dua-dua nampak. selalunya salah seorang saja yang akan nampak. dan kemudian hanya bertegur menerusi sms sahaja. kali terakhir , jumaat lepas.
wanie moo moo , semenjak peristiwa gadoh-gadoh hari tu , dia tak pernah lagi approve aku di facebook. tak pernah juga reply sms. masih marah rasanya.
wanie kpj , dia ni ada dekat kota seriemas tu kot. dah lama juga tak bersua muka. walhal dekat saja kot.
sulis , parti pantai ini adalah yang pertama dan terakhir aku jumpa dia ni. hilang terus hubungan dengan dia. mungkin sebab dia ni terlalu pemalu rasanya.
alep , followers blog ini mungkin tahu apa yang jadi. dengar katanya dia sekarang menyambung pelajaran di uitm pahang.
moja , seorang kawan yang tak pernah akan reply sms. keji perangai. sekarang dekat uitm lendu , melaka. mungkin terlalu ramai awek hot berkawan rapat , sampaikan tiada masa untuk membalas sms mudah.
shy , sekarang busy dengan band acapella beliau , 24seven. sudah muncul di gig-gig hiphop. kali terakhir bercakap dalam telefon semasa aku menonton band otai , axl depan mata. beliau sangat suka dengan lagu akulah kekasihmu. boleh dapatkan muka shy dalam iklan akedemi fantasia yang paling latest.
miraj , beliau kini merupakan sessionist kepada band acapella , 24seven. dan menetap di damansara ketika ini.
ayu , sedang bertingkatan empat. dan beliau masih kerinting.
scha , kini sangat busy dengan praktikal di klia. habis saja waktu kerja , beliau akan meluangkan masa dengan membantu kekasihnya di gerai makan di bandar baru nilai. seorang kawan yang paling rajin wall aku di facebook.
tazo , sudah hampir setahun arwah meninggalkan kita. meninggal dunia akibat barah paru-paru. al-fatihah.
capyq , mamat ni agak senyap. mungkin sebab sudah punya dslr sendiri. di facebook juga sudah kurang nampak. almaklumlah budak degree kan ?
eqbal , sedang mengambil ijazah di uitm shah alam. penyokong MU yang tegar sampai kadang-kadang aku bergadoh dengan dia pasal bola. gadoh-gadoh manja.
hasrul , sedang berpraktikal di nilai. satu-satunya kawan yang aku ada di nilai ketika yang lain tiada. kerap menjadi mangsa menghantar dan ambil aku di ktm.
farlihin , beliau kini sudah ada facebook. tapi jarang nampak di nilai. mungkin sedang di kolej lagenda bertungkus lumus untuk graduasi.

tiada dalam gambar :
farhan , selalu berjumpa di myspace. harapnya dia sudah berubah menjadi seorang yang lebih cekap memandu kereta.
zymn , sedang bekerja di subang. masih aktif dalam bidang fotografi. kali terakhir berjumpa , masa aku dimaki di bentley music.
yazan , aku tak pasti. mungkin masih bergiat aktif dalam bidang lumba kereta.
sid , aku dengar dia dah kerja. praktikal kot. masih berhubung melalui facebook. dan aku tak rasa dia akan deactivated facebook kalau MU tak menang EPL season ni.
bani , ada je dia dekat facebook. dan kadang ada sms bertanya kabar. kali terakhir bersua muka masa peristiwa bersejarah malam merdeka rasanya.
lihin , sudah menyambung pelajaran di politeknik PD. beliau akan menelefon aku jika MU menang besar. atau jika mahu mengajak bermain bola jika beliau cuti di nilai.
fendy , sedang melanjutkan pelajaran di politeknik sabak bernam. kerap menghabiskan masa dengan aweknya. sesekali menelefon aku untuk bertanyakan tentang internet. sedang meminjam jaket mekanikal aku. jangan tak pulang sudahlah.
nadjmee , juara permainan cak ke le cak cak cak cak semasa parti pantai. beliau kini merupakan supervisor di salah satu jabatan di klia. dan juga merupakan tauke gerai makan di nilai. siapa nak makan free ?
muaz , beliau sedang bekerja. tapi tiap-tiap malam boleh jumpa dia dekat gerai nadjmee.
gima , mungkin sedang masih belajar. aku tak pasti. tapi beliau masih bersama muaz.

tapi betul , aku tak rindu pon parti pantai ni. sebab hidup aku sekarang lebih selesa untuk hidup seorang diri. tak perlulah ada kawan-kawan ni semua. menyusahkan saja. bukan dia orang yang menyusahkan. tapi aku yang menyusahkan dia orang. jadi kenapa perlu ada kawan kalau kita hanya akan menyusahkan mereka ? rasa macam mempergunakan. bukan ikhlas pon nak berkawan !

Friday, March 19, 2010

the cousins.


aku rasa semua tahu siapa mereka berlima dalam gambar yang diatas.

ayu si adik aku. mean , khairy dan lynn si sepupu aku. dan shy si kawan baik aku.

aku rasa semua orang tahu yang hati aku masih belum berpunya. masih kosong. masih belum ada isi. aku rasa mungkin ada kena mengena dengan mereka berlima ini. kenapa ?

sebab sejak setahun dua ini , kalau pergi dating , mesti ada antara dia orang ni yang akan menyebok. serius. bukan salah dia orang pon. salah aku. sebab aku yang ajak dia orang. atau aku yang membenarkan untuk dia orang ni turut ikot.

mana tak perempuan lari ? kalau setiap kali dating , ramai je jemaah yang aku bawa. baru first date , aku dah bawa satu keluarga. memang perempuan takot. tapi nak buat macam mana , pada aku , mereka berlima diatas ini penting dalam hidup aku. kalau perempuan itu mahu hidup bersama aku , dia perlu menerima adik-adik aku , kawan baik aku. kena pandai ambil hati dia orang ni. kalau dia orang boleh get along just fine dengan si perempuan , aku puas hati.

sebab dia orang ni memegang kuasa veto untuk mempengaruhi umi untuk merestui hubungan aku dengan sesiapa saja. kalau tak ambil hati dia orang ni , susahlah nak memenangi hati umi , dan mungkin hubungan kita tak kemana.

jadi jangan sekali terperanjat kalau sesekali kita keluar date , saya bawak adik-adik saya ya ! adik-adik saya , adik-adik awak jugak ! adik-adik saya ni semua comel-comel. baik-baik je. kalau awak baik dengan dia orang , memang dia orang baik dengan awak. tapi kalau awak berlaku biadap dengan dia orang ni , jaga-jaga la ye ? saya lebih rela pilih untuk hidup dengan dia orang ni dari nak hidup dengan awak.

girlfriends [cewah ada s] boleh cari , adik beradik tak boleh cari !

p/s : aku rasa masa untuk bertemu dengan si jodoh sudah dekat. tapi bukan nak kawen sekarang pon , kenal-kenal saja dulu ! heheh

Friday, March 12, 2010

i am nobody , really

video

mana semua kawan aku ? aku rasa macam sudah tak ada kawan. tu sebab jangan jadi bangsat.

Tuesday, March 2, 2010

elmi dan masalah

aku pada ketika ini agak biadap. mana tak biadapnya , katanya nak 4 flat semester ni. tapi esok pagi ada test dan aku langsong belum study apa-apa lagi dan boleh sempat ke cyber cafe untuk update blog aku yang sudah agak bersawang masa aku bukak mula-mula tadi. ye lah , mana nak study kalau dalam otak yakin gila dah terer apa yang akan keluar esok. budak repeat kan ? budak repeat bukan budak bodoh. ingat tu.

aku sebenarnya dah malas nak ada angan-angan. aku dah tak mahu ada impian nak dating dengan semua gadis dibawah ni.

dah tak nak.

bulan lepas aku ada teringin gila nak berpacaran dengan liyana jasmay. kan ? aku buat benda tu sebab aku rasa itu kali terakhir aku nak nakal. sebab finally , aku nak settled in kan hidup aku yang serabut ni. aku nak ada gf. gf yang akan jadi bakal isteri aku. yang akan jadi ibu kepada anak-anak aku.

bukan gf yang akan jadi gf aku sampai aku jumpa gf yang lain. atau gf yang akan jadi gf aku sampai aku naik bosan dan aku tinggalkan dia bila aku rasa dia patot ditinggalkan.

tapi lelaki macam aku ni , memang susah perempuan nak jatuh hati. sebab terlalu handsome. katanya. okey aku tipu.

here's a thing. aku ada suka seorang perempuan ni. dan dia ni complete stranger. aku kenal dia through facebook. tapi tak pernah bertegur sapa. lepas tu aku jumpa dia dekat twitter. ada sekali dua saja yang dia pernah tweet aku. sebab dia jarang on twitter dia. lepas tu sekarang dia baru start follow tumblr aku. nama dia ? aku tak nak bagi tau. sebab tu rahsia aku.

satu soalan aku , macam mana aku nak menegur dia sampai dia jadi rapat dengan aku ?

aku bukan jenis lelaki yang gemar lepak mall dan menegur gadis yang berkenan. sebab aku pemalu. internet ni jadi batu loncatan untuk aku kenal orang. kenal , mungkin jodoh aku. we never know. right ?

aku tau ramai jenis lelaki dan perempuan yang baca blog aku ni. pasti akan ada banyak pendapat bagaimana cara yang betul untuk aku merapati gadis seorang ni. tolong aku. dan aku pasti satu hari nanti Tuhan akan tolong korang pulak.